Afryka - Zwierzęta Afryki

Gazela


Występowanie: północne i wschodnie tereny Afryki, zachodnia i środkowa Azja, część Półwyspu Indyjskiego
Gromada: ssaki
Podgromada: ssaki żyworodne
Rząd: pazystwokopytne
Rodzina: krętorogie
Nazwa łacińska: Gazella


Ssaki te żyją do wysokości nawet 6 tys. metrów n.p.m. Są zwierzętami stadnymi, a ich grupy mogą liczyć w zależności od gatunków nawet kilkaset osobników. Przeważnie liczba ta oscyluje jednak w granicach kilkunastu.


Gazele to antylopy. Długość ich ciała wynosi średnio 1 metr. Ubarwienie boków i grzbietu jest różnorodne: od brązowego - popielatego po szare, aż do białego.
Zarówno u samców jak i samic występują rogi.


Gazele są roślinożerne.


Po około cześciu miesiącach ciąży, samica wydaje na świat młode, które praktycznie od razu są w stanie chodzić i biegać. Daje im to większą szansę na przetrwanie. Muszą być niezwykle czujne, gdyż stanowią łatwy łup dla drapieżników.


Zostań sponsorem
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu
Jest nas już 1256 | online: 0